Άγιοι Σαράντα: Η Ριβιέρα των Βαλκανίων


Μια σύντομη βόλτα στην ριβιέρα των Βαλκανίων, και την ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα είναι ικανή να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στον επισκέπτη....

Η Αλβανία ως τουριστικός προορισμός για πολύ καιρό ήταν υποτιμημένη. Ωστόσο αυτό άλλαξε δραστικά τα τελευταία χρόνια με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη πλέον συγκαταλέγεται στους πιο όμορφους καλοκαιρινούς και όχι μόνο προορισμούς.

Οι Άγιοι Σαράντα είναι μια παραλιακή πόλη στο νότιο τμήμα της Αλβανίας πολύ κοντά στην  Κέρκυρα. Γνωστή και ως νύφη του Ιονίου, η πόλη είναι κτισμένη στην ειδυλλιακή θέση του αρχαίου Ογχησμού ή Αγχιασμού και άκμασε σαν εμπορικός σταθμός τα Ρωμαϊκά χρόνια καθώς εξυπηρετούσε το εμπόριο μεταξύ Ηπείρου και Ιταλίας.

Λίγη... Ιστορία:

Πρόκειται για μια ιστορική περιοχή, που κάποτε περιήλθε στα χέρια Ελλήνων και Ιταλών αλλά από το 1913 ανήκει επίσημα πια στο Αλβανικό κράτος. Τα βουνά που θα περάσετε για να φτάσετε είναι αυτά στα οποία έγιναν όλοι αυτοί οι πόλεμοι και υπάρχουν ακόμη ελληνικά χωριά.
Με την εδραίωση του Αλβανικού κράτους η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται, κυρίως με την εγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων,αποθηκών εμπορίου και την επέκταση του λιμανιού ως εμπορικού και ταξιδιωτικού. 
Το λιμάνι των Αγ. Σαράντα ήταν το προπύργιο των Ιταλών, τότε μετονομάστηκε Porto Eda πρός τιμή της κόρης του Μουσολίνι Eda. Κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο ο Ελληνικός στρατός την κατέλαβε ξανά για σύντομο χρονικό διάστημα όπου και αποχώρησε με την γερμανική εισβολή. 
Τα χρόνια της δικτατορίας (1944-1991), η πόλη αναπτύχθηκε, οργανώθηκε από όλες τις απόψεις με αποτέλεσμα να έχει το 1991 πάνω από 20.000 κατοίκους. Στην πόλη υπάρχει σημαντική Ελληνική κοινότητα με τα σχολεία και τις εκκλησίες της.

Αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής:

Η ίδια η πόλη στο εσωτερικό της αλλά και πιο έξω, είναι γεμάτη με αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη ιστορία, όπου εκθειάζονται πολλά ελληνικά ευρήματα. Τα πιο ξακουστά αξιοθέατα είναι το Βουθρωτό, το  Γαλάζιο Μάτι, το Πόρτο Παλέρμο, η Φοινίκη, το Αργυρόκαστρο καθώς και πολλά κάστρα και μοναστήρια. Πιο αναλυτικά:


Εθνικό Πάρκο του Βουθρωτού


Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για μερικά παγκοσμίως απειλούμενα είδη. Βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών από την πόλη των Αγίων Σαράντα.
Χιλιάδες χρόνια μετά την πρώτη του κατοίκηση εκατοντάδες γενιές λαοί και φυλές διαδέχονταν η μια την άλλη αρμονικά. Ανάλογα αν ήταν καιροί ειρήνης ή πολέμων, προγονοί μας έσμιγαν ή έχυναν τα αίματά τους σε αυτόν τον τόπο, τον σμικρυμένο μικρόκοσμο της κοινής μεσογειακής μας περιπέτειας.

Έλληνες, Ιλλύριοι, Ρωμαίοι, Βαλκάνιοι και Μεσόγειοι έμποροι και ταξιδευτές ή χωρικοί μετανάστευσαν και ρίζωσαν στην πόλη του Βουθρωτού. Έκτισαν θεόρατα τείχη, με πύργους και πύλες, πρώτα οι αρχαίοι άνθρωποι και ύστερα, διαδοχικά, οι Βυζαντινοί, οι Βενετοί, οι Οθωμανοί - ανέγειραν δωδεκαθεϊστικούς ναούς και χριστιανικές βασιλικές, θέατρα και λουτρά, αγορές, γυμναστήρια, υδραγωγεία και επαύλεις. Είναι ένα παγκόσμιο μνημείο καθώς και μοναδικής ομορφιάς εθνικό πάρκο στο οποίο διασώζονται δεκάδες απειλούμενα είδη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μαγέψει τον επισκέπτη και θα τον αιχμαλωτίσει!

Γαλάζιο Μάτι

Στην επαρχία Μεσοποτάμου, βρίσκεται το «Γαλάζιο Μάτι» ( ή  Συρί ι Καλτερ), ένα πολύ όμορφο και γραφικό σημείο μέσα στο πράσινο, το οποίο αποτελεί τόπο προσέλκυσης πολλών τουριστών, καθώς το θέαμα είναι εκπληκτικό.

Πρόκειται για μια απ’ τις 18 πηγές του ποταμού Μπίστριτσα με δέκα περίπου μέτρα διάμετρο και ωοειδές σχήμα ματιού. Το χρώμα της είναι γαλάζιο, ενώ το βάθος της πηγής παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο!


Ο μύθος θέλει η δημιουργία της περιοχής να έγινε λόγω του δράκου που υπήρχε στην περιοχή και στην προσπάθεια των κατοίκων, βάζοντας του φωτιά να τον εξοντώσουν. 

Τότε ο δράκος ζητώντας βοήθεια απ την μητέρα του, έπνιξε με τα νερά του ποταμού τις φλόγες και δημιουργώντας αυτό το θαύμα της φύσης.


Πόρτο Παλέρμο

Το Πόρτο Παλέρμο βρίσκετε στην περιοχή της Χιμάρας. Μέχρι το 1961 λειτουργούσε ως βάση υποβρύχιων των Σοβιετικών και μετέπειτα κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος η πρόσβαση στην περιοχή απαγορευόταν δια νόμου. Σήμερα αποτελεί τουριστικό προορισμό μεσογειακής ομορφιάς.

Φοινίκη 

Είναι αρχαίος οικισμός όπου σύμφωνα με το θρύλο το όνομα το πήρε από τον Φοινικαίο τον οποίο ο γιος του Καλής τον ενταφίασε στη ράχη και ίδρυσε την πόλη Φοινίκη με το όνομα του πατέρα του.
Ο πληθυσμός του δήμου είναι κυρίως ελληνικός, ενώ η ίδια η πόλη είναι εξ ολοκλήρου μέρος της ελληνικής μειονότητας.


Κρυμμένα διαμάντια στην Αλβανία και την Βόρεια Ήπειρο με τεράστια ιστορία και παγκόσμια αναγνώριση σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Στο ταξιδιωτικό γραφείο My Road Trip πάντα ξετρυπώνουμε τους πιο όμορφους προορισμούς, πρώτοι από όλους και ανακαλύπτουμε τα πιο όμορφα μέρη. Ελάτε μαζί μας για να τα ανακαλύψουμε μαζί!