ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΖΩΑΚΙΑ!


Mε αφορμή πολλές απορίες που μας εκφράζουν οι εκδρομείς μας, για το αν και υπο ποιές προϋποθεσεις μπορουν να φέρουν μαζί το ζωάκι τους σε μία εκδρομή, εδώ θα προσπαθησουμε να ξεκαθαρίσουμε μερικώς το τοπίο!

Αρχικά να εισημάνουμε οτι βάσει νομοθεσίας, τα κατοικίδια ΜΠΟΡΟΥΝ να ταξιδέψουν με πούλμαν. Απο εκεί και πέρα φυσικά, υπάρχουν καποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται, για τη θετική εμπειρία όλων των ταξιδιωτων:

1) Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν μπορεί να μεταφερθεί ζωάκι στο χώρο των αποσκευών. Ο χώρος δεν αερίζεται επαρκώς, δεν πληρεί τους κανόνες ασφαλείας, αλλά επίσης ένα σκοτεινό σημείο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ανησυχια στο ζώο.

2) Σε κάθε περίπτωση, τα κατοικίδια πρέπει να βρίσκονται στο χώρο των επιβατων, επάνω στον ιδιοκτητη τους. Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τη σωστή ψυχολογική ισορροπία του ζώου, καθώς και για την άρτια καθαριότητα (πριν απο κάθε μετακίνηση, οφείλει να εχει χτενίσει και καθαρίσει το ζωάκι επαρκώς, ώστε να μην αιωρουνται τρίχες του, και φυσικά να μην μυρίζει, δυσχεραίνοντας την εκδρομική εμπειρια των συνεπιβατών του).

3) ΟΛΑ τα ζωάκια επιβιβάζονται στο πούλμαν αποκλειστικά και μόνο αν έχουν δηλωθεί κατά την κρατηση, και ΜΟΝΟ φέροντας το νόμιμο βιβλιάριο που αναγράφει τα στοιχεία και τον πληρη εμβολιασμό του. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ξεχασει να φέρει τα απαραίτητα έγγραφα, ο/η συνοδός οφείλει να ακολουθήσει τη νομοθεσία και να αρνηθεί την είσοδο, προφυλάσσοντας  το γραφείο από πιθανό πρόστιμο. 

4) Το μέγεθος του ζώου που επιτρέπεται να ταξιδέψει με τους παραπάνω όρους είναι μέχρι 7 (επτά) κιλά, που θεωρείται "ζώο αγκαλιάς". Κάθε βαρύτερο ζωάκι δεν μπορεί να ταξιδέψει πάνω στον ιδιοκτήτη του, για λόγους ασφαλείας. Τα μεγαλύτερα κατοικίδια, παρόλο που δεν απαγορεύεται να ταξιδέψουν, οφείλουν να πληρώσουν θέση, και να υπάρχει ειδική ζώνη ζώου προσαρμοσμενη στο κάθισμα αυτής (κάτι που δεν έχει η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων μαζικής μεταφοράς, για αυτό και δεν το εφαρμόζουμε..)

5) Βασικό: o ιδιοκτητης ευθύνεται αποκλειστικά να γνωρίζει την ψυχολογία και το χαρακτήρα που έχει το ζωάκι του. Ένα αγχωτικό, επιθετικό ή μή κοινωνικό κατοικίδιο μπορεί πολυ εύκολα να αποβεί επικίνδυνο για το ίδιο ή τους επιβαίνοντες. Δεν θα εξετάσουμε το "συναισθηματικό" ή ακόμη και νομικό τομέα που μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα λαθεμένα κοινωνικοποιημένο ζωάκι, αλλά ένα κατοικίδιο που γαυγίζει ή νιαουρίζει συνεχώς, που φοβάται, που γρυλίζει, που τρέμει, που γρατζουνάει ή δαγκώνει κλπ, το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ πράγμα που χρειαζεται, είναι να επιβαρύνεται με περαιτέρω ταλαιπωρία.. Σε τέτοιες περιπτώσεις η απομάκρυνση του επιβάτη είναι μονόδρομος, αλλά κανείς δεν θα ήθελε να φτάσουμε μεχρι αυτό το άσχημο σημείο.. Τα κατοικίδια δεν είναι μία "υποχρέωση" ή ένα "βάρος", που ευτυχώς μπορέσαμε να πάρουμε μαζί για να μην μας "κρατάει κλεισμένους σπίτι"... Και φυσικά η ευθύνη της λαθεμένης κοινωνικοποίησης, δεν μπορεί να μεταφερθεί σε κανέναν άλλο, επιβαρύνοντας την καλή του διάθεση και την ασφάλειά του...

Τώρα ας συμπηρώσουμε στα παραπάνω, οτι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋοθέσεις που μπορεί ένα γραφείο να αρνηθεί την είσοδο κατοικιδίου στο πούλμαν:

1) Ύπαρξη δεύτερου ζώου ήδη δηλωθέντος. Δηλάδη αν υπάρχει ήδη ζωάκι που έχει δηλωθεί από άλλον εκδρομέα, δεν μπορεί να μπεί δεύτερο στο ίδιο πούλμαν, για ευνόητους λόγους. (ακόμη πιο ευνόητους, αν πρόκειται για σκυλάκι, ταυτόχρονα με γάτα πχ..)

2) Αν η εκδρομή περιάμβάνει δραστηριότητες. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έρθει μαζί κατοικίδιο, αν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει μόνο του, μέχρι ο ιδιοκτήτης του να προβεί σε κάποια δραστηριότητα (extreme sports κλπ). Η εκδρομή θα πρέπει να είναι "περιπατητικής" φύσεως, δηλαδή να ππεριλαμβάνει ελεύθερο χρόνο σε κάποιο προορισμό. ('Εχουμε ήδη ακούσει παραπάνω από μία φορές: "Μπορεί να το κρατήσει η συνοδός μέχρι να τελειώσω το rafting."....). Επίσης το ίδιο ισχύει αν η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη σε χώρο με άλλα ζώα (όπως φάρμα, ή πχ στη Ζαρούχλα που  πηγαίνουμε για ιππασία, όπου κυκλοφορούν ελεύθερα άλλα ζώα όπως άλογα, κότες, πάπιες ή άλλα οικόσιτα ζώα που ίσως έρθουν σε κίνδυνο, ή φέρουν σε κίνδυνο το κατοικίδιό σας).

3) Αν κάποιος τρίτος φορέας σε κάποιο τομέα της εκδρομής, δεν το επιτρέπει. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολύ  παράγοντες όπως ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, έταιρα μέσα, λιφτ χιονοδρομικών, βάρκες, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι (λίγοι αλλά υπάρχουν), σπήλαια, σημεία προστασίας άγριας ζωής κλπ κλπ, που δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ζωάκια. Σε τέτοια περίπτωση η είσοδος κατοικιδίου στο πούλμαν δεν μπορεί να επιτραπεί, μιας και φέρει σε ρίξη τη νόμιμη υποχρέωση του γραφείου να παρέχει πλήρως την υπηρεσία που αναγράφει, στον εκδρομέα.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Εδώ να αναφέρουμε πως στην περίπτωση σκύλων-οδηγών, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ περιορισμός στην είσοδο του σε οποιοδήοτε μέσον ή φορεα. Οι σκύλοι-οδηγοί δεν εντάσσονται στους παραπάνω κανόνες, ταξιδεύουν ελεύθερα, απλά και μόνο με την ενημέρωση προς το γραφείο, και ΔΕΝ θεωρούνται κατοικίδια. Ήδη έχουμε εκδρομείς με προβλήματα όρασης που έτυχε να ταξιδέψουν μαζί μας με τέτοιους οδηγούς, η νομοθεσια είναι ξεκάθαρη και δεν αμφισβητείται από κανέναν, είτε φορέα, είτε άλλον εκδρομέα. Τα ζώα-οδηγοί ήδη έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση να ανταπεξέλθουν σε κάθε περιστατικό, έχουν εξαιρετική αίσθηση κοινωνικοποίησης και συμπεριφοράς. όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες τους γνωρίζουν απόλυτα τα μέτρα και τα όριά τους.

Όλο το προσωπικό του My Road Trip είναι φιλόζωοι, και οι περισσότεροι, ιδιοκτήτες, συνοδοί και οδηγοί, έχουν δικά τους κατοικίδια. Η μεγαλύτερη χαρά μας θα είναι να μπορούμε να έχουμε μαζί μας ζωάκι, επιτρέποντας ετσι και σε κάοιον ιδιοκτήτη που ως τώρα είχει δυσκολία να ταξιδέψει, να μπορέσει να αποδράσει με το μικρό του φίλο -ή οπως μας αρέσει καλύτερα: με το μικρό μέλος της οικογένειας- . Πολλές φορές υπάρχει ελλιπής ενημέρωση από εκδρομικά γραφεία, είτε σκοπίμως, είτε από οπισθοδρομική οπτική, είτε απο δικαιολογημένη έλλειψη επαρκούς γνώσης στο θέμα. Εν  έτει 2021 όμως, οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε τη δουλειά μας... Η νομοθεσία υπάρχει, τόσο για το δικαίωμα του εκδρομέα-ιδιοκκτήτη κατοικιδίου, τόσο για την ροστασία του γραφείου και των υπολοίπων επιβατών.

Πάντα με γνώμονα την ασφάλεια, την ομαλή διεκπαιρέωση της εκδρομής, και το δικαίωμα της ευχάριστης εμπείρίας όλων, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό! :)