Παλαιός Παντελεήμονας: Κρεμασμένος στις πλαγιές του Ολύμπου


Ένα εξωπραγματικό χωριό μας περιμένει στην Πιερία, στα 440μ υψόμετρο. Ο Παλαιός Παντελεήμονας βρίσκεται κρεμασμένος στις πλαγιές του Ολύμπου, παρέχοντας απλόχερα την υπέροχη θέα του στον επισκέπτη.

Χαρακτηριστική η αρχιτεκτονική του με πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια, πλατείες με τα αιωνόβια πλατάνια, την αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, δημιουργώντας ένα εξωπραγματικό σκηνικό. Για αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός ο οποίος κτίστηκε από  Ηπειρώτες τεχνίτες.

Ιστορία του Παλαιού Παντελεήμονα

Στη δεκαετία του ΄50 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν πιο κάτω, δημιουργώντας το Νέο Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του ΄80, άρχισε να ξαναζωντανεύει και να αναπαλαιώνεται μετά από 30 χρόνια εγκατάλειψης, ενώ τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την τεράστια ανάπτυξη του.
Σήμερα ο αναπαλαιωμένος Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα.
Γι΄ αυτό εξάλλου στις αρχές του 1980, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποίησε εκεί ορισμένα γυρίσματα της ταινίας του «Μεγαλέξαντρος» και πολλά χρόνια αργότερα το 2008, ο Κώστας Κουτσομύτης βρήκε στον παλαιό Παντελεήμονα το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα».

Αξιοθέατα


Στον Παλαιό Παντελεήμονα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει καθ΄όλη την διάρκεια του έτους, ένα απίστευτο φυσικό τοπίο με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, το κάστρο του Πλαταμώνα και τις ακτές της Πιερίας, να περπατήσει στα παραδοσιακά καλντερίμια και να γευτεί αυθεντικές λαχταριστές γεύσεις στους καφενέδες και τις τοπικές ταβέρνες.

Η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο είναι χαρακτηριστικά αξιοθέατα του χωριού, ενώ γενικά ένας περίπατος σε αυτό θα σας μαγέψει.

Στο ταξιδιωτικό γραφείο My Road Trip, επισκεπτόμαστε συχνά αυτό το εκπληκτικό, ονειρεμένο χωριό, όπως και πολλές ακόμα γραφικές και ξεχωριστές γωνιές της χώρας μας και όχι μόνο.

Τι περιμένετε; Ακόμα κάθεστε;
Ελάτε μαζί μας! Σας περιμένουμε!