Μετέωρα: το μεγαλούργημα του Θεού


Πολλοί και "βαρύγδουποι" είναι οι χαρακτηρισμοί για τα Μετέωρα: "Βράχοι του Θεού", "Μονοπάτια του ουρανού", "μοναδικό Γεωλογικό Φαινόμενο", "δεύτερο Άγιον Όρος", "περιοχή μοναδικής φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς" και όχι τυχαία. Πρόκειται ίσως για τον πιο επιβλητικό προορισμό της Ελλάδας ο οποίος κυριολεκτικά κόβει την ανάσα, όπου το θέαμα είναι μοναδικό στον κόσμο.

Τα Μετέωρα σήμερα


Σήμερα τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς "ως διατηρητέον μνημείον της Ανθρωπότητας". Δεν ανήκουν μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. 

Ασκητές συνεχίζουν την παράδοση αιώνων σε αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς. Τα κτίσματα των μονών φαίνονται σαν μία συνέχεια των βράχων, σαν μια φυσική απόληξή τους, ενώ σχεδόν όλα φιλοξενούν ανεκτίμητους καλλιτεχνικούς και κειμηλιακούς θησαυρούς. Πρόκειται δε για έναν παγκόσμιο φορέα πολιτισμού και θαυμασμού.

Γενικά για τα Μετέωρα


Πρόκειται για ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και μνημείο της Ορθοδοξίας. Τα Μετέωρα αποτελούν ένα σύμπλεγμα από θεόρατα βράχια, τα οποία το καθιστούν ένα μεγαλοπρεπές γιγαντιαίο μνημείο.

Εκεί ασκήτευσαν και ασκητεύουν επί αιώνες τώρα μοναχοί, συνεχίζοντας την μοναστική παράδοση. Η αρχή τους έγινε τον 14ο αιώνα, ενώ η πρόσβαση σε αυτά γινόταν με σχοινιά και ανεμόσκαλες.

Από τα 24 μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα.

Το εσωτερικό των μονών είναι εξίσου εντυπωσιακό και απόκοσμο καθώς φιλοτεχνήθησαν από σπουδαίους αγιογράφους της εποχής. Στα Μετέωρα σώζονται θησαυροί, κειμήλια και πολλά έργα μικροτεχνίας: Φορητές εικόνες οι παλαιότερες από τις οποίες σήμερα φυλάσσονται στα σκευοφυλάκια των ναών, Σταυροί με Τίμιο Ξύλο, αρχιερατικοί ράβδοι, χρυσοποίκιλτα ιερατικά άμφια, χειρόγραφα, Ευαγγέλια, σκεύη για λειτουργικούς σκοπούς, αργυρές λειψανοθήκες είναι κάποια από τα μουσειακά εκθέματα, που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει.

Ιστορία των Μετεώρων


Διάφορες θεωρίες ιστορικών και γεωλόγων προσπαθούν να εξηγήσουν το γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων.

Η επικρατέστερη θεωρία είναι του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα. Η θεωρία του θέλει να υπάρχουν στην περιοχή οι εκβολές ενός μεγάλου ποταμού, που για εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από ένα στενό και βαθύ θαλάσσιο τμήμα. Τα νερά λοιπόν μετέφεραν διάφορα υλικά η συσσώρευση των οποίων δημιούργησε το θαύμα των Μετεώρων.

Οι επί εκατομμύρια χρόνια γεωλογικές μεταβολές και η συνεχής διάβρωση από τους ανέμους και τις βροχές έδωσαν την σημερινή τους μορφή στους βράχους των Μετεώρων.

Στις κοιλότητες των βράχων, στις σχισμές τους και στις κορυφές τους βρήκαν προστασία οι άνθρωποι της περιοχής από τις επιδρομές διαφόρων κατακτητών, όπως επίσης και αρκετοί  ερημίτες.

Σύμφωνα με τους βυζαντινολόγους, οι πρώτοι ασκητές πρέπει να είχαν καταφύγει στους βράχους προς το τέλος τις πρώτης χιλιετίας. Ως πρώτος ασκητής αναφέρεται ο Βαρνάβας περί τα 950-970 μ.Χ. Στις αρχές του 12ου αιώνα είχε πια συγκροτηθεί στον χώρο των Μετεώρων μικρή ασκητική πολιτεία με κέντρο λατρείας τον ναό της Θεοτόκου.

Στα μέσα περίπου του 14ου αιώνα (1340-1350 μ.Χ.), ιδρύεται η Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από τον όσιο Αθανάσιο, ο οποίος έδωσε στον μεγάλο βράχο «Πλατύ Λίθο» το όνομα Μετέωρο και από τότε όλοι οι βράχοι φέρουν αυτό το όνομα. Στην συνέχεια έχουμε την δημιουργία πολλών ιερών μονών σε διάστημα 2 αιώνων (14ο – 15ο), περίοδο μεγάλης ακμής του μοναχισμού στα Μετέωρα. Ο αριθμός τους τότε φτάνει τα 24.

Το ταξιδιωτικό Γραφείο My Road Trip σας καλεί να θαυμάσετε και εσείς αυτό το σπάνιο και μοναδικό θέαμα!

Διοργανώνουμε συχνά ημερήσια & διήμερα ταξίδια με προορισμό τα Μετέωρα σε απίστευτες τιμές! Μάλιστα τα συνδυάζουμε και με άλλους υπέροχους προορισμούς για να σας παρέχουμε μια εξαιρετική και πλούσια εμπειρία!

Μείνετε συντονισμένοι στην επίσημη ιστοσελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες http://www.myroadtrip.gr/