Κορονοϊός και εκδρομή! Σκέψεις.

 Σε περίπτωση που κάποιος μόλις μετοίκησε στη Γή από το Άλφα του Κενταύρου μόλις πριν λίγο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, η "φάση που παίζει", είναι Κορονοϊός! Ένα νέος ιός που -όπως όλοι οι υπόλοιποι από αρχής της ανθρωπότητας- , εξελίχθηκε από τα ζώα για να προσβάλλει και ανθρώπους. Το ξέρουμε.. Γενικά είναι λίγο εκνευριστικοί οι ιοί..


Προς τους υπόλοιπους που ήδη γνωρίζουν κάτι ψιλά, πάμε να δούμε τι συμβαίνει.

Στα μέσα Μαρτίου, εφαρμόσθηκε ολική καραντίνα σε όλη την επικράτεια, με σκοπό να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας, να εξοπλιστεί η χώρα με τον απαραίτητο όγκο υγειονομικού υλικού με εισαγωγές και αύξηση εγχώριας παραγωγής. Επίσης αυξήθηκαν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, που ήταν πολύ πιό χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ελλάδάρα γαρ), και φυσικά το σημαντικότερο: έδωσαν λίγο περισσότερο χρόνο στην επιστημονική κοινότητα να προχωρήσουν περισσότερο την έρευνα και την ανάλυση της κατάστασης για τη φύση και τις ιδιότητες του νέου ιού, καθώς και χρόνο στα κράτη να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση επιτροπών υγείας, τη θέσπιση νόμων εξπρές για αποζημιώσεις και οικονομική στήριξη, την έγκριση κονδυλίων, και την εφαρμογή υγειονομικών μέτρων σε επιχειρήσεις και πληθυσμό, ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη μετάδοση, και η κατάσταση να γίνει λίγο πιο διαχειρίσιμη.

Δεν θα μπούμε σε αναλύσεις για το τί έγινε σωστά και τί λάθος, μιας και η άποψη μή σχετικών με το αντικείμενο ανθρώπων θα ήταν ανούσια. Θα αναφέρουμε όμως τι εφαρμόσθηκε στο δικό μας κλάδο.

Αρχικά μειώθηκε η πληρότητα στα μέσα μεταφοράς στο 50%, η μάσκα έγινε υποχρεωτική καθ' όλη τη διάρκεια της μετακίνησης, και η απολύμανση των πούλμαν πρίν από κάθε μετακίνηση νέου γκρούπ. Τα μέτρα που αφορούν πολυήμερες εκδρομές, απαιτούν πλήρη καταγραφή των στοιχείων των επιβατών, ώστε να υπάρχει ιχνηλάτηση σε πιθανό κρούσμα.

Αυτό έφερε μία τεράστια αλλαγή στο οικονομικό σκηνικό των εκδρομικών γραφείων, που ανέτρεψε τα μέχρι τότε κόστη μετακίνησης, και υποχρεωτικά προέβησαν σε αναπροσδιορισμό τιμών, με σκοπό την δυνατότητα επιβίωσης των εργαζομένων τους και των ιδίων. Παρόλο που οι τιμές αυξήθηκαν (πολύ λιγότερο από την απαιτούμενη, βάσει υπολογισμών αύξηση), η ανταπόκριση των εκδρομέων σε πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν θετική.

Στη συνέχεια η αύξηση του ποσοστού πληρότητας στο 65%, έδωσε τη δυνατότητα κάποιων λογικών αναπροσαρμογών, όπως η δυνατότητα πχ μίας οικογένειας μέσα στο πούλμαν να μην κάθεται χωριστά, τηρώντας όμως και την απαραίτητη απόσταση μεταξύ ξεχωριστών "παρεών" των εκδρομέων.

Το γραφείο μας, παρέμεινε από τα πιο ενεργά της Αττικής, έχοντας μεταφέρει περίπου 2200 άτομα σε συνολικά 68 εκδρομές από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο, πολυήμερες και ημερήσιες.

Σε αυτές τις εκδρομές είχαμε ένα ποσοστό 99% ομαλής διεξαγωγής, αν και περιστατικά αρνητών της μάσκας και των μέτρων υπήρχαν πρόλη την αναλυτική ενημέρωση στις αναρτήσεις των εκδρομών μας, αλλά αντιμετωπίσθηκαν με την απαραίτητη νομοθετική εφαρμογή, με την ανάγκη συστάσεων στα συγκεκριμένα άτομα, και ΜΙΑ μόλις εφαρμογή του ύστατου μέτρου (κλήση αστυνομίας) από τη συνοδό, αφού σε ένα περιστατικό ο εκδρομέας έγινε απειλητικός και προκλητικός, θέτοντας τους συνταξιδιώτες όχι μόνο σε κακή ψυχολογική κατάσταση, αλλά και σε υγειονομικό κίνδυνο. Ο επιβάτης απομακρύνθηκε εντός 10 λεπτών από το πούλμαν, και η εκδρομή συνεχίστηκε κανονικά.

Στα 68 ταξίδια μας ως σήμερα που συντάσσουμε αυτές τις "σκέψεις" στο άρθρο, έχουμε τύχει σε 24 ελέγχους των πούλμαν από τις αρμόδιες αρχές για τήρηση μέτρων επιβατών και προσωπικού, με άψογο αποτέλεσμα, προς μεγάλη μας περηφάνια. Επίσης σε 11 ελέγχους συνεργατών μας (ξενοδοχείων, εστιατορίων κλπ) που ήμασταν παρόντες, η τήρηση μέτρων ήταν κι εκεί πλήρης, αποζημιώνοντάς μας ηθικά και επαγγελματικά καί για τις επιλογές μας ως προς τους συνεργάτες μας!

Μετά από 5 μήνες μετακινήσεων, δεν έχει χρειαστεί ποτέ να αποδώσουμε στοιχεία προς ιχνηλάτηση στους αρμόδιους φορείς, αφού κανένα κρούσμα δεν έχει παρουσιαστεί στους χώρους που παρεβρεθήκαμε, ευτυχώς. Επίσης η επιλογή μας να επιστρέψουμε τα χρήματα ΑΜΕΣΑ, σε 4 περιστατικά που μας ανέφεραν θετική διάγνωση πρίν απο εκδρομή, ώστε να τηρήσουμε την ασφάλεια, απεδείχθη επιτυχής.

Εδώ θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως η επιστροφή χρημάτων δεν επιβάλλεται βάσει νόμου. Τα τουριστικά γραφεία έχουν το νομικό δικαίωμα μή επιστροφής αν έχει περάσει η προθεσμία που έχει ανακοινωθεί, ή επίδοσης voucher στους εκδρομείς, ώστε να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους σε μετέπειτα χρόνο σε κάποια εκδρομή ή παροχή του εκάστοτε τουριστικού γραφείου. Απλά εμείς εξαρχής επιλέξαμε να ΜΗΝ χρησιμοποιήσουμε αυτό το μέσον, αφού ένα "Α" δεσμευμένο χρηματικό ποσόν σε αυτές τις δύσκολες εποχές, είναι σημαντικό να μην παρακρατηθεί. Παρόλο που οικονομικά η επιβάρυνση ενός γραφείου είναι μεγάλη (πχ αν έχει δοθεί προκαταβολή σε ένα ξενοδοχείο, η προκαταβολή αυτή ΔΕΝ επιστρέφεται στο γραφείο, όντας μία άμεση ζημία προς την επιχείρηση, που δεδομένων των περιοριστικών συνθηκών, μπορεί να ξεπερνάει κατά πολύ ολόκληρο το κέρδος της εκδρομής).

Ο ιός θα μείνει μαζί μας για λίγο ακόμη. Δεν έχει σημασία η προσωπική άποψη του καθενός για την ύπαρξη ή τη φύση του, αλλά σημασία έχει πως τα μέτρα είναι ο νόμος. Και αυτός ο νόμος έχει ένα σκοπό: την προστασία όχι μόνο της ζωής του ανθρώπου, αλλά και της αξιοπρέπειάς του, κρατώντας στον ανώτερο δυνατό βαθμό τη δυνατότητα και το δικαίωμά του να δραστηριοποιείται εκτός της υποχρεωτικής καθημερινότητας και της ρουτίνα τους.

Τηρώντας τα μέτρα, κρατάτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας ασφαλείς, τις επιχειρήσεις ζωντανές, και τους εργαζόμενους μακριά από την ανεργία. Οι επιχειρήσεις ήδη γνωρίζουν οτι η πτώση του κέρδους τους βρίσκεται σε επίπεδα μόνο επιβίωσης, και όλες έχουν προσαρμοστεί με αυτό το σκεπτικό. Εκτός ελαχίστων κλάδων που αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους, η πλειοψηφία αυτών "απλά επιβιώνουν", με σκοπό τη ύπαρξή των ιδίων και των θέσεων εργασίας και μετά την κρίση.

Η εκδρομή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα και ανάγκη. Είναι το απαραίτητο αίσθημα ελευθερίας, και η φθηνότερη ψυχανάλυση. Τηρούμε τα μέτρα, κι αφήνουμε τον ιό και τα προβλήματα ΕΞΩ από το πούλμαν. 

Εσείς για να κρατήσετε ζωντανή μία επιχείρηση και τους εργαζόμενούς της, εμείς για να κρατήσουμε ασφαλείς εσάς.

Ο ιός είναι μία ευκαιρία να δείξουμε από τι είμαστε φτιαγμένοι.