4+1 λόγοι για να επισκεφτείτε Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά το Μέτσοβο


Χιονισμένα πλακόστρωτα, χαμηλή θερμοκρασία, η μυρωδιά από τα τζάκια που καίνε και ένα άκρως Χριστουγεννιάτικο τοπίο είναι όλα όσα χρειάζεται κανείς για να περάσει μαγικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά!
Ή μήπως όχι;
Το Μέτσοβο διαθέτει όλα τα παραπάνω αλλά και πολλά πολλά ακόμα για εγγυημένες απολαυστικές γιορτινές στιγμές για όλους.

Ανακαλύψτε 4+1 λόγους για να επισκεφθείτε και εσείς φέτος τις γιορτές το Μέτσοβο σε μια από τις αποδράσεις σας:

1. Η ομορφιά του Μετσόβου τον χειμώνα

Ούτως ή άλλως το Μέτσοβο είναι αγαπημένος προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά ειδικά το χειμώνα, η μαγεία του είναι ανεπανάληπτη. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται για να ζήσουν στο Μέτσοβο την μαγεία των γιορτών αυτές τις Άγιες Μέρες. Οι επισκέπτες παρακολουθούν τη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς γιορτάζουν στην πλατεία με άφθονο κρασί, πίτες, αχνιστό τραχανά και φωτιές την έλευση του νέου χρόνου.

Το γραφικό Μέτσοβο με την χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φοράει τα καλά του και στολίζεται γιορτινά. Εικόνες βγαλμένες από παραμύθι με τα πλακόστρωτα σοκάκια να είναι γεμάτα χαμογελαστό κόσμο με κόκκινη από το κρύο μύτη, τα μικρά παιδιά να φοράνε σκούφους Άγιου Βασίλη και να ψάλλουν τα κάλαντα, ενώ η ατμόσφαιρα να μυρίζει πεύκο και έλατο, μαζί με εορταστικές λιχουδιές που σου ανοίγουν την όρεξη.

2. Οι εορταστικές λιχουδιές

Το Μέτσοβο είναι ο απόλυτος προορισμός για γευστικές απολαύσεις. Τα.. κοψίδια έχουν την τιμητική τους πάντα ειδικά τις γιορτινές μέρες όπου κοντοσούβλι, λουκάνικα και όλων των ειδών τα κρέατα ψήνονται για να τα απολαύσουμε.

Ποικιλία εκλεκτών κρασιών υπάρχει στο Μέτσοβο, με αμπελώνες σκαρφαλωμένους στις Πλαγιές της Πίνδου. Παραγωγή της περιοχής το  κόκκινο κρασί "Κατώγι" το οποίο παράγεται στο "Γινιέτς" (στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει αμπελότοπος).
Σε αφθονία θα βέβαια και τα μοναδικά τυροκομικά προϊόντα με το μετσοβόνε να πρωταγωνιστεί.

3. Η πολιτιστική ταυτότητα

Το Μέτσοβο διακρίνεται για την παραδοσιακή βλάχικη αρχιτεκτονική του και είναι προστατευόμενος παραδοσιακός οικισμός. Ακόμα και κτίρια τραπεζών και διεθνών εταιρειών, ακολουθούν την αρχιτεκτονική του τόπου και δεν το διαβάλουν με τις δικές τους μορφές κτιρίων.
Η πολιτιστική ταυτότητα του Μετσόβου αποτυπώνεται επίσης στις δράσεις της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ με πάνω από 200 έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα (περισσότερα εδώ) και του Λαογραφικού Μουσείου Μετσόβου:  το τριώροφο Αρχοντικό Τοσίτσα (περισσότερα εδώ).

4. Οι ατελείωτες δραστηριότητες

Το Μέτσοβο έχει φροντίσει και για τους λάτρεις της αδρεναλίνης: εκείνοι θα ανταλλάξουν ευχές με σλάμομ στο απάτητο χιόνι του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου, του νεότερου της χώρας (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Το Μέτσοβο είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες, καθώς μπορούν να επιδοθούν σε πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων. Μπορείτε να κάνετε ιππασία ή ποδήλατο βουνού γύρω από την τεχνητή λίμνη του Αώου, μέσα σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, πεζοπορία στα μονοπάτια του εθνικού δρυμού Βάλια Κάλντα και προς το ορειβατικό καταφύγιο του Μαυροβουνίου. Μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε και ορεινές διαδρομές με αυτοκίνητο 4×4 ή μοτοσυκλέτα.

5. Μοναδικά αξιοθέατα

Δεν υπάρχει περίπτωση να "βαρεθεί" ο επισκέπτης στο Μέτσοβο. Τα αξιοθέατα είναι ατελείωτα και ικανά να καλύψουν όλα τα γούστα.
Στα αξιοθέατα του Μετσόβου συγκαταλέγονται: ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου Βάλια Κάλντα, ο Αβερώφειος Κήπος, το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, μουσεία και αρχοντικά, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής αλλά και πολλαπλές άλλες εκκλησίες και μοναστήρια με μακρά ιστορία, ο Νερόμυλος Γκίνα, το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, Παραδοσιακές Βρύσες και πολλά άλλα.


Το ταξιδιωτικό Γραφείο My Road Trip σας προσκαλεί να ζήσετε και εσείς μαζί μας την μαγεία των Χριστουγέννων με εορταστικές εκδρομές που συνδυάζουν το Μέτσοβο με άλλους εξαιρετικούς προορισμούς!
Περισσότερα για τις πολυήμερες εκδρομές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στην επίσημη ιστοσελίδα του γραφείου: http://myroadtrip.gr