Πολεμικός ανταποκριτής από το Γαλαξίδι: Φέτος στα «Αλευρομουτζουρώματα» θα γίνει ΧΑΜΟΣ!


Εντείνεται η αγωνία για την έκβαση της "μάχης" των Αλευρομουτζουρωμάτων την Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι.
Οι αντίπαλες πλευρές έχουν ήδη προετοιμάσει τα πολεμοεφόδια ενώ τα διεθνή μέρα ενημέρωσης την αναφέρουν ως την "Μάχη των Μαχών".
Ο ανταποκριτής μας στο Γαλαξίδι μας ενημερώνει ότι φέτος δεν θα την γλιτώσει κανείς.....
ΟΛΟΙ θα βαφτούν με αλεύρι και φούμο!

Τα όπλα της μάχης δεν είναι άλλα από αλεύρι, φούμο, λουλακί, χαρτοπόλεμο ενώ η πολεμική μπάντα ηχεί στον ρυθμό των κουδουνιών και των νταουλιών. Στην μάχη θα συμμετέχουν με πάθος μικροί και μεγάλοι, Γαλαξιδιώτες αλλά και επισκέπτες.
Οι "μαχόμενοι" καλύπτονται με ολόσωμες φόρμες, μάσκες, μαντήλια, καπέλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους προστατεύσει από τα "πυρά" που έρχονται από παντού.
Ο στόλος του αγώνα αποτελείται από παλιά αυτοκίνητα και άρματα έτοιμα για να βάψουν τους πάντες!
Τα σπίτια έχουν ντυθεί με νάιλον και αυτοσχέδιους μουσαμάδες ώστε να γλιτώσουν από την μάχη!

Στα αλευρομουτζουρώματα κανείς δεν είναι ξένος, όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα στην πιο ανατρεπτική μάχη όλων των εποχών, όπου όλοι οι μαχόμενοι, καταλήγουν το βράδυ, μετά τον πόλεμο να γεύονται μεζέδες στο λιμάνι, να χορεύουν και να τραγουδούν όλοι μαζί.

Τα αλευρομουτζουρώματα είναι ένα πασίγνωστο ανά την Ελλάδα έθιμο, που τηρείται από τους Γαλαξιδιώτες κάθε χρόνο με θρησκευτική ευλάβεια.
Πρόκειται για έναν αλευροπόλεμο που λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στο λιμάνι του Γαλαξιδίου κορυφώνοντας τις εορτές της Αποκριάς.


Το παμπάλαιο έθιμο αναφέρεται ότι διατηρείται από το 1801 ενώ διατηρείται ως σήμερα και κάθε χρόνο ντόπιοι και επισκέπτες ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.
Παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν. Φορούσαν μάσκες ή απλά έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο ενώ στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι και η ώχρα.
Η παράδοση υποστηρίζει ότι οι Γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι είδαν σε πόλη της Σικελίας παρόμοιες ομαδικές λαϊκές γιορτές, ενώ κατ’ άλλους οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στο Βυζάντιο, στους γελωτοποιούς του Ιπποδρόμου που ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους.

Όπως και να έχει, το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, αιώνες τώρα το ραντεβού είναι ίδιο: μαζεύονται όλοι στο λιμάνι και δεν σταματάει ο πόλεμος αν δεν λερωθούν όλοι και αν δεν βαφτεί το λιμάνι και η θάλασσα στα πολύχρωμα χρώματα της ξέφρενης μάχης.
Το γλέντι κρατάει ως αργά με χορούς και γλέντια στο λιμάνι και όλα τα γύρω στενά.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο γλέντι το ταξιδιωτικό Γραφείο My Road Trip επισκέπτεται το Γαλαξίδι και συμμετέχει στο δρώμενο μαζί με την μεγάλη παρέα του.

Τι λέτε; Πάμε πόλεμο;  
Δείτε το πρόγραμμα μας για ημερήσια ή τριήμερη εκδρομή για την Καθαρά Δευτέρα: https://myroadtrip.gr