Πρέσπες: Τα υγρά σύνορα της Ελλάδας


Επίκαιρες όσο ποτέ οι Πρέσπες, τα υγρά μας σύνορα με την Αλβανία και τα Σκόπια, μας θυμίζουν πάντα γιατί η ΕΛΛΑΔΑ μας και ειδικά η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ είναι ξακουστή για την ξεχωριστή ομορφιά της.


Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών είναι το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής:


Είναι ο μεγαλύτερος από συνολικά 10 εθνικούς δρυμούς της χώρας μας, θεσπίστηκε το 1974 και έχει έκταση 256 τετραγωνικά χιλιόμετρα! Από αυτά τα 83 τετ.χλμ ανήκουν στις λίμνες Μεγάλη και η Μικρή Πρέσπα, τα 50 τετ. χλμ αποτελούν τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.

Χλωρίδα και πανίδα Εθνικού Δρυμού:

Στο χωριό Ψαράδες ζει το προστατευόμενο είδος αγελαδίτσας νάνου, ύψους 1,10 μ. Οι Πρέσπες αποτελούν τόπο αναπαραγωγής πολλών απειλούμενων με εξαφάνιση πουλιών (π.χ. αργυροπελεκάνος, ροδοπελεκάνος). Στο Πλατύ ζει ο πελαργός, στην ψηλότερη φωλιά της Ευρώπης (950 μ.). Σημαντικότατη η ιχθυοπανίδα (17 είδη ψαριών, κυπρίνοι, πλατίκες, χέλια, κέφαλοι, πέστροφες, τσιρόνια κ.α.) καθώς το 80% των ψαριών είναι ενδημικά. Τα ψάρια μπράνα Πρεσπών, πέστροφα του ποταμού του Αγ. Γερμανού Πρεσπών και κορύγονος Αγ. Παντελεήμονα (Βεγορίτιδα), είναι μοναδικά παγκοσμίως.

Λιβάδια μέσα στο νερό με υγρόφιλη βλάστηση ευνοούν την αναπαραγωγή ψαριών και αμφίβιων, ενώ παλιότερα στα υγρά λιβάδια των Πρεσπών έβοσκαν κοπάδια βοοειδών και βουβάλων. Η πανίδα, ερπετοπανίδα και ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πολύ πλούσια λόγω των πολλών βιοτόπων και σπάνια (11 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών, 45 είδη θηλαστικών, πάνω από 260 είδη παρυδάτιων πτηνών).

Στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών υπάρχουν πανύψηλα δάση με δέντρα οξιάς και βελανιδιές καθώς και μεγάλη ποικιλία σε φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα. Με πάνω από 1.400 είδη φυτών και φυτικών ειδών που διέπονται υπό καθεστώς διεθνούς σημασίας ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών είναι σπουδαίας περιβαλλοντολογικής, και όχι μόνο, σημασίας.

Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα:


Η Μεγάλη και η Μικρή Πρέσπα, λίμνες που βρίσκονται στο χάρτη στο Τριεθνές των συνόρων Αλβανίας, πρώην Γιουγκοσλαβίας και Ελλάδας, είναι μια μοναδική σε ομορφιά τοποθεσία με πανάρχαια ιστορία. Προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις, ενώ η λίμνη Μικρή Πρέσπα προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσαρ ως μοναδικός υγροβιότοπος. Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους. Οι Πρέσπες έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.

Παγκόσμιας ομορφιάς και εκτίμησης λοιπόν οι Πρέσπες, είναι ένα μέρος όπου ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να επισκεφτούμε για να το θαυμάσουμε.
Το Ταξιδιωτικό Γραφείο  My Road Trip σας δίνει την ευκαιρία να το δείτε από κοντά, πολύ σύντομα!