Νυμφαίο Φλώρινας: Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης



Δεν υπάρχει επισκέπτης του Νυμφαίου, που την πρώτη φορά που πήγε να μην είπε "εγώ θα ξανά έρθω εδώ σύντομα".
Ο λόγος είναι διότι (σύμφωνα με την Unesco), το Νυμφαίο συγκαταλέγεται στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.

Εντυπωσιακά αρχοντικά, ξακουστοί αμπελώνες,  πετρόκτιστες αυλές, πλούσια δάση, γραφικά καλντερίμια, εκλεκτές γεύσεις και ...ανέμελες αρκούδες, συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα τοπία της Ελλάδας, που αλλού; 57χλμ από την Φλώρινα, στο Μακεδονίτικο Νυμφαίο.

Η "νύμφη της πέτρας και του κρασιού", το "αλπικό στολίδι της Φλώρινας", Νυμφαίο, είναι χτισμένο στα 1.346 μ και αποτελεί έναν παραμυθένιο οικισμό, ο οποίος αναστηλώθηκε με μεράκι και αγάπη το 1990, όντας πλέον ένα πανέμορφο χωριό ικανό να προσφέρει όλων των ειδών τις παροχές και ατελείωτες συγκινήσεις στον επισκέπτη.


Εδώ είναι που φιλοξενούνται οι αρκούδες που ζουν στο μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Προστασίας Αρκούδας «Αρκτούρος» και ίσως δείτε κάποια από τις πρώην αρκούδες χορεύτριες που διασώθηκαν από τσίρκα, αλλά μόνο μέχρι τον Ιανουάριο που πέφτουν σε χειμερία νάρκη! Επίσης μπορείτε να δείτε και το καταφύγιο του λύκου, αλλά και το κέντρο αναπαραγωγής του ελληνικού ποιμενικού.

 Οι "μερακλήδες" μπορείτε να απολαύσετε εκλεκτά κρασιά κάνοντας επίσκεψη στα πιο ξακουστά οινοποιεία της χώρας μας, αλλά και να γευθείτε τοπικές λιχουδιές με μακεδονίτικο βλάχικο χαρακτήρα.

Οι πιο extreme τύποι, μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες στην λίμνη Ζάζαρη, όπως κανό, ιππασία και πεζοπορία.

Οι μουσειολάτρεις μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο αργυροχοΐας, καθώς το Nυμφαίο ήταν διάσημο για τους αρχυροχόους του, όπου θα μπορείτε να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά εκθέματα.

Όπως καταλαβαίνετε, το Νυμφαίο είναι ένας προορισμός, όπου μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Όσο χειμωνιάζει, τόσο πιο όμορφο και αριστοκρατικό γίνεται το αναγεννημένο Νυμφαίο το οποίο είναι έτοιμο να σας υποδεχθεί.