Ταξιδεύοντας με τους μικρούς μας φίλους!



Ας θίξουμε ένα ζήτημα που αφορά πολύ μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτών: τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων!

Πολύ μεγάλο ποσοστό από εμάς έχει αναλάβει να μεγαλώσει την οικογένειά του, υιοθετώντας ένα κατοικίδιο. Αυτό μέχρι λίγα χρόνια πρίν αποτελούσε πρόβλημα στη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων σε ομαδικές εκδρομές, αφού η μέχρι τότε νομοθεσία δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρη, με μεγάλα κενά στις συνεννοήσεις και την ευχέρεια στο να δομηθεί μία πιo οργανωμένη εικόνα πάνω σε αυτό το ζήτημα.


Τώρα πιά, όσο ήταν εφiκτό τουλάχιστον, έχουν μπεί κάποια πράγματα σε μία σειρά, δομώντας έτσι ένα πλαίσιο νομοθεσίας και κανόνων στο οποίο μπορούν να βασιστούν οι διοργανωτές, αλλά και οι ίδιοι οι εκδρομείς. Ο νόμος επιτρέπει πια (δεν υποχρεώνει όμως..) σε κάποιον ιδιοκτήτη τουριστικού λεωφορείου να μεταφέρει κατοικίδια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ας ξεκινήσουμε!

1) Καταρχήν, μπορώ ή δεν μπορώ να πάρω τον Αζόρ μαζί μου στο πούλμαν;;
Εξαρτάται... Και αποσαφηνίζουμε αμέσως σε ένα γενικό επίπεδο:

- Απαραίτητα έγγραφα:
Ως πρώτο μέλημα του εκδρομέα, το ζωάκι όπως είναι σαφές θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένο, και φυσικά να φέρει ενημερωμένο βιβλιάριο με αναγραφόμενα όλα τα εμβόλια που έχει κάνει. Σε αντίθετη περίπτωση η είσοδος στο πούλμαν απαγορεύεται, και διώκεται ποινικά ο ιδιοκτήτης του ζώου, σε περίπτωση ελέγχου.

- Τσάντα/κλουβάκι μεταφοράς:
Όλα τα κατοικίδια οφείλουν να βρίσκονται σε ειδικό ταξιδιωτικό κλουβάκι ή τσάντα (όχι τσάντα ώμου πχ, που ΑΠΛΑ χωράει...), και να μην εξέρχονται αυτού όσο διαρκεί η μεταφορά.

Καθαριότητα:
Όπως είναι φυσιολογικό, η καθαριότητα είναι δείγμα πολιτισμού. Όπως ισχύει για εμάς τους ίδιους, έτσι ακριβώς ισχύει και για την εφαρμογή αυτού του κανόνα και στο μικρό μας φίλο. Οπότε θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να κρατάει το ζωάκι του καθαρό, ώστε να μην ενοχλεί με πιθανές μυρωδιές, και εννοείται χτενισμένο, ώστε να μην μαδάει, ενοχλώντας έτσι άλλους επιβαίνοντες, αλλά και να μhν επηρεάζει τη γενική καθαριότητα του πούλμαν.

- Καλή διαγωγή:
Το κάθε κατοικίδιο έχει διαφορετικό χαρακτήρα, και όπως πάντα εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη του. Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις, που ένα σκυλάκι πχ μπορεί να γευγίζει συνέχεια. Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν οι κανόνες περί σεβασμού της γενικής ηρεμίας. Όπως ένας επιβαίνων δεν μπορεί να βάλει δική του μουσική στο φορητό του ηχοσύστημα, ή δεν μπορεί να φωνάζει ενοχλώντας τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες, έτσι ακριβώς ισχύει και για τα ζωάκια. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν δεν μπορεί να ταξιδέψει.

- Πλήθος και είδος κατοικιδίων:
Ο νόμος επιτρέπει την ταυτόχρονη μεταφορά μέχρι τριών (3) ζώων. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα με την πλήρωση του αριθμού, ο ιδιοκτήτης του πούλμαν οφείλει να απαγορεύσει την μεταφορά περισσοτέρων. Περαιτέρω σημείωση: Αν πχ μέσα στο πούλμαν ήδη υπάρχει συμμετέχων ιδιοκτήτης κατοικιδίου ενός σκύλου πχ, αυτόματα μπορεί να αποφευχθεί η μεταφορά γάτας, για αυτονόητους λόγους, ακόμη κι αν ο δεύτερος πληρεί τις ανωτέρω προϋποθέσεις... Όπως και το αντίθετο.



2) Τον Αζόρ τον κρατάω στην αγκαλιά;;
Λοιπόν... Ο Αζόρ είναι τσιουάουα, ή Τσοπανόσκυλο...;

- Kάθε ζωάκι κάτω των 7 κιλών στο κλουβάκι του μπορεί να κρατάται από τον ιδιοκτήτη του στην αγκαλιά καθ'όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Σε καμία περίπτωση σαφώς δεν επιτρέπεται η μεταφορά του στις μπαγκαζιέρες (βάσει νόμου).

- Σε περίπτωση που κάποιο ζωάκι είναι άνω των 7 κιλών, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάθισμα κανονικότατα, πληρώνοντας σαφώς και το αντίστοιχο αντίτιμο.

- Στην περίπτωση τώρα που ένα σκυλί είναι άνω των 25 κιλών, η μεταφορά του δεν είναι δυνατή στο κάθισμα του πούλμαν.. Κανένα κάθισμα δεν χωράει κλουβάκι τέτοιου μεγέθους με ασφάλεια..



3) Στο ξενοδοχείο;; Στο μουσείο;; Στην ταβέρνα ρε αδερφέ...
Εδώ ερχόμαστε στα εξίσου βασικά!

- Κάθε εκδρομή ενός τουριστικού γραφείου μπορεί όπως είναι φυσιολογικό να απαιτείται από πολλές παροχές τρίτων. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ξενοδοχεία, πλοία, αεροπλάνα, μουσεία, εστιατόρια κλπ κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύουν οι κανόνες και η πολιτική του εκάστοτε συνεργάτη, και καμία ευθύνη δεν λαμβάνει το τουριστικό γραφείο για εκείνους. Ακόμη κι αν στο πούλμαν μπορεί να μπεί κανονικά το ζωάκι λοιπόν, αν το ξενοδοχείο αρχικά δεν επιτρέπει ζώα, το κατοικίδιο ΔΕΝ μπορεί να έρθει μαζί. Όπως αντιστοίχως αν στο τάδε μουσείο ή εστιατόριο δεν επιτρέπεται η είσοδος ζώων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να φέρει στην εκδρομή το ζωάκι, αλλά σαφώς και δεν θα μπορέσει να εισέλθει στο συγκεκριμένο χώρο με αυτό. Γι αυτό εννοείται ότι θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει επικοινωνήσει με το μουσείο για το θέμα, ή να ζητήσει να επικοινωνήσει ο διοργανωτής.

Στο τουριστικό γραφείο My Road Trip από την αρχή της λειτουργίας μας, έχουμε ταξιδέψει πολλές φορές με μικρούς φίλους, τηρώντας πάντοτε τους ανωτέρω κανόνες νομοθεσίας, και φυσικά επιλέγουμε -όπου είναι δυνατόν- Pet Friendly συνεργάτες, ώστε να εξυπηρετεί ακόμη και αυτό το πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Μήν ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, ένα στα 3 σπίτια έχουν ώς μέλος της οικογένειάς τους ένα κατοικίδιο.
Εμείς φροντίζουμε όσο περνάει απ'το χέρι μας, κανένας να μήν αναγκάζεται να αφήνει το φίλο του, τη συντροφιά του, ή το μέλος της οικογένειάς του πίσω...