Νάξος η αρχόντισσα των Κυκλάδων


Απέραντες παραλίες, μοναδικά τοπικά προϊόντα και καλά κρυμμένα ορεινά χωριά.

Η Νάξος μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο "αυτόνομο" από τα νησιά των Κυκλάδων. Είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και το πιο πλούσιο για εμπειρίες προς τον επισκέπτη.



Το καλωσόρισμα στην Πορτάρα


Από την πρώτη στιγμή που θα κατεβείτε από το πλοίο, δεν γίνεται παρά να ερωτευτείτε την Νάξο: Η αρχαία Πορτάρα σας καλωσορίζει στο νησί, ενώ το κυκλαδίτικο αεράκι σας δροσίζει το πρόσωπο.

Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι η  Πορτάρα. Πρόκειται για μια επιβλητική μαρμάρινη πύλη, στην είσοδο του λιμανιού της Νάξου, πάνω στο νησάκι «Παλάτια». Είναι υπόλειμμα ενός ναού του Απόλλωνα του 530 π.Χ., που έμεινε ημιτελής στην κατασκευή του.

Οι απέραντες παραλίες


Η Νάξος είναι ξακουστή για τις απέραντες αμμώδεις παραλίες της. Στην τεράστια ακτογραμμή, μπορείτε να βρείτε ποικιλία από κοσμικές, ερημικές ή δυσπρόσιτες παραλίες ανάλογα με τα προσωπικά σας γούστα. ο Άγιος Προκόπιος, η Αγία Άννα και η μικρή Βίγλα είναι μερικές μόνο από τις πασίγνωστες παραλίες του νησιού με τα γαλαζοπράσινα νερά και την εξωπραγματική ομορφιά.

Νησιώτικα γλέντια


Η Νάξος, ως μεγαλύτερη των Κυκλαδονήσων, αποτελούσε ανέκαθεν κοιτίδα της κυκλαδίτικης μουσικής και του χορού, γενέτειρα οργανοπαιχτών και δημοτικών τραγουδιών.
Η μουσικοχορευτική παράδοση της Νάξου έχει βαθιές ρίζες που χάνονται στο χώρο και στο χρόνο.
Στον Κινίδαρο, στην Κωμιακή, στην Κόρωνο, στην Απείρανθο, στο Φιλώτι διαβιούν ολόκληρες οικογένειες οργανοπαικτών, τραγουδιστών και στιχουργών, που συνεχίζουν επάξια τη μακραίωνη μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου τους.

Τα γλέντια στην Νάξο είναι εκστασιακά. Κέφι, χορός, κυκλαδίτικο κρασί και γλέντι ως το πρωί είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των Ναξιώτικων "μαζώξεων".

Γαστριμαργικό ταξίδι


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως γαστρονομικός προορισμός, μια και παράγει κάποια από τα  εξαιρετικά προϊόντα της χώρας. Ανακαλύψτε την τυροκομική παράδοση της Νάξου που παράγει διασημότητες, όπως τη γραβιέρα Νάξου, αλλά και το κεφαλοτύρι, το λεγόμενο αρσενικό τυρί. Γευτείτε πατάτες εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς λόγω του αμμοαργιλώδους εδάφους πλούσιου σε κάλλιο. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε, αλλά και να πάρετε μαζί σας φεύγοντας, το φημισμένο Κίτρο, ένα απόσταγμα από φύλλα κιτριάς (citrus medica) που θα το βρείτε σε διάφορα χρώματα.

Αξίζει να δείτε στη Νάξο:

Χαλκί Νάξου
Το Χαλκί μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, υπήρξε εμπορικό κέντρο ολόκληρης της ορεινής Νάξου και ήταν πλούσιο και πολυάνθρωπο, χάρη στη θέση του που ήταν κόμβος όλων των δρόμων του νησιού.
Είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο και εύφορο χωριό που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική των σπιτιών του, τα οποία είναι χαρακτηριστικά δείγματα του νεοκλασικισμού, που μαρτυρούν την οικονομική ευρωστία που γνώρισε το χωριό σε παλαιότερες εποχές.

Τα αξιοθέατά του ξεχωριστά, όπως και ολόκληρο το χωριό, περιλαμβάνουν την σημαντική εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονης που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1052, τον επιβλητικό πύργο Μπαρότσι του 17ου αιώνα, αλλά το όμορφο αρχοντικό που στεγάζει την ιστορική ποτοποιεία Βαλληνδρά, δημιουργό του περίφημου κίτρου της Νάξου.


Απείρανθος:

Η Απείρανθος είναι ένα πολύτιμο πετράδι της ορεινής Νάξου. Πέρασαν 10 αιώνες από πάνω της  αφήνοντας ανέγγιχτα τα σπίτια, τα καλντερίμια, τον τρόπο που μιλούν οι κάτοικοί της, τις συνήθειες και την καθημερινότητά τους.

Αξιοπρόσεκτη είναι η τοπική διάλεκτος, η οποία προσομοιάζει με αυτήν της Κρήτης.

Πατάτε στα ίδια μαρμαρένια σοκάκια, θαυμάζετε τις καμάρες, τους βενετσιάνικους πύργους, τα πέτρινα διώροφα σπίτια. Κάθεστε σε παλιά καφενεία, για να «κλέψετε» λίγο από τον ανόθευτο πολιτισμό της.


Η Χώρα της Νάξου:

Η Χώρα, η πρωτεύουσα της Νάξου, είναι μία πανέμορφη κυκλαδίτικη πολιτεία που προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και υπηρεσίες χειμώνα-καλοκαίρι. Στη Χώρα θα βρείτε όλα τα τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, ρούχα, κοσμήματα και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας.
Είναι κτισμένη στο μέσο περίπου της δυτικής ακτής του νησιού, γύρω από τον λόφο του μεσαιωνικού κάστρου, στην θέση της αρχαίας πόλης της Νάξου. Πολλά είναι τα μνημεία μέσα στη Χώρα που μαρτυρούν το παρελθόν της πόλης όπως η Πορτάρα, ο αρχαιολογικός χώρος της Γκρότας και το ενετικό κάστρο. Στη Χώρα βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου.

Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την αρχόντισσα των κυκλάδων Νάξο, με το ταξιδιωτικό γραφείο My Road Trip!