Πάσχα στο φιόρο του Λεβάντε


Το Ζακυνθινό μεγαλοβδόμαδο είναι το κάτι άλλο. Η Ζάκυνθος το "Φιόρο του Λεβάντε" ή "Λουλούδι της Ανατολής" είναι γνωστή όχι μόνο για το Ναυάγιο, αλλά και για τα Πασχαλινά της έθιμα. Το Πάσχα στην Ζάκυνθο έχει το δικό του ανοιξιάτικο χρώμα και χαρακτήρα. Στο νησί επιβιώνουν πανάρχαια έθιμα που τηρούνται κάθε χρόνο με ευλάβεια από τους Ζακυνθινούς.

Το Ζακυνθινό εθιμοτυπικό:


Οι ιδιομορφίες του Ζακυνθινού εθιμοτυπικού, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολλαπλές και ξεκινούν ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ.

Μεγάλη Παρασκευή στην Ζάκυνθο:


Τη Μεγάλη Παρασκευή όλη η Ζάκυνθος συμμετέχει στο Θείο Δράμα. Παντού στο νησί κυριαρχεί μια βουβή ησυχία και το κλίμα είναι κατανυκτικό. Με το πρώτο ξύπνημα οι κάτοικοι έχουν έθιμο να βρέχουν τα χείλη τους με ξύδι 3 φορές και να επαναλαμβάνουν "Προσκυνούμε τα πάθη σου Χριστέ" σε ανάμνηση του μαρτυρίου στο Σταυρό του Θεανθρώπου.
 Το πρωί γίνεται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ακολούθως η Αποκαθήλωση.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται το αποκορύφωμα του Ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου: Στην πλατεία στην "χώρα" στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, ξεκινά η λιτανεία του Εσταυρωμένου. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η περίφημη Εικόνα της "Mater Dolorosa", δηλαδή της Παναγίας του Πάθους.

Η λιτανεία ακολουθεί σχεδόν όλα τα γραφικά πλακόστρωτα "τση χώρας" και το λιμάνι με εκατοντάδες πιστούς όλων των ηλικιών να ακολουθούν και επιστρέφει στην πλατεία Σολωμού.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται κανονικά σ' όλους τους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, χωρίς όμως λιτάνευση των Επιταφίων τους. Στον Μητροπολιτικό Ναό του η Ακολουθία αυτή, σύμφωνα με παλαιό έθιμο, δε γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 2.00 το πρωί. 


"Η πρώτη Ανάσταση στην Ζάκυνθο"



Στις 4.00 περίπου το πρωί γίνεται η έξοδος του Επιταφίου, ο οποίος επιστρέφει γύρω στις 5.30 στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία.
Κατά την πρώτη Ανάσταση, "σείεται" η χώρα και όλο το νησί, από άκρη σε άκρη του νησιού ηχούν χαρμόσυνα τα καμπαναριά και οι κάτοικοι ρίχνουν "σπάρα" με τις καραμπίνες τους για το καλό. Στην χώρα ένα απόκοσμο βουητό βγαίνει από την Μητρόπολη καθώς με την πρώτη ανάσταση οι κάτοικοι χτυπούν τα "στασίδια" στον ναό και οι νοικοκυρές όλων των σπιτιών σπάνε πήλινες στάμνες.

Μεγάλο Σάββατο στην Ζάκυνθο


Το νησί έχει ιδιαίτερη κίνηση καθώς οι κάτοικοι κάνουν τα τελευταία ψώνια και τις τελευταίες ετοιμασίες πριν την Ανάσταση.
Οι νεολαίοι του νησιού απολαμβάνουν τον καφέ τους στην ηλιόλουστη πλατεία στη χώρα και κανονίζουν για την βόλτα τους μετά την Ανάσταση.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις 11.15 αρχίζει η Ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό. Στις 11.45 ξεκινά η Αναστάσιμη πομπή για την πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου γίνεται η Ανάσταση.
Ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Πάσχα ξεχωριστό στην Ζάκυνθο, και γενικότερα στα Επτάνησα, είναι η ιδιομορφία της Ζακυνθινής εκκλησιαστικής μουσικής.

Ο ήχος της ψαλμωδίας δεν έχει καμία σχέση με της υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας καθώς οι τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος και οι τροβαδούροι, ψάλλουν τα αναστάσιμα χωρία με τετραφωνία σαν από φωνές Αγγέλων.
Το Αναστάσιμο δείπνο για τους Ζακυνθινούς είναι το παραδοσιακό "Ζγατζέτο" (παραλλαγή της μαγειρίτσας).

Ζακυνθινή Κυριακή του Πάσχα


Η παράδοση του νησιού θέλει την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία να τελείται το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Το "αντέτι"(έθιμο) θέλει, κατά τη διάρκεια της αναγνώσεως του Ευαγγελίου, να χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών.

Οι νοικοκυρές και οι νοικοκυραίοι έχουν ήδη από νωρίς ξεκινήσει το "άναμμα τση φωτιάς" για να ψήσουν το κατσικάκι.
Στα παραδοσιακά εδέσματα, το ντόπιο τυρί ή αλλιώς λαδοτύρι, τα "γαρδουμπάκια", το "χοιρομέρι" (παστό αλλαντικό).
Χαρούμενοι κάτοικοι αναφωνούν μεταξύ τους "Χριστός Ανέστη ορπίδα μου!" και σε όλο το νησί ακούγονται μουσικές και "σπάρα".

Οι "λιγότερο παραδοσιακοί" παίρνουν τα αυτοκίνητα τους και κάνουν βόλτες στην ορεινή Ζάκυνθο θαυμάζοντας τις ομορφιές της.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου της πόλεως και λιτάνευση της επιβλητικής εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσας, καθώς και της εικόνας της Αναστάσεως.

Τη Δευτέρα του Πάσχα στην Ζάκυνθο αποκαλείται "τση Παναγίας" τα περισσότερα χωριά πραγματοποιούν πανηγύρια, ενώ στους ναούς γίνονται Αναστάσιμες Λειτουργίες και λιτανείες πρωί και απόγευμα των σεπτών εικόνων της Παναγίας και της Αναστάσεως.

Μην χάσετε την μοναδική ευκαιρία να κάνετε Πάσχα στην Ζάκυνθο με το ταξιδιωτικό Γραφείο My Road Trip, διοργανώσαμε για όλους εσάς μια υπέροχη πασχαλινή τετραήμερη εκδρομή στην όμορφη Ζάκυνθο για να θαυμάσετε και εσείς από κοντά το Ζακυνθινό Πάσχα.

Μείνετε συντονισμένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του ταξιδιωτικού γραφείου My Road Trip για να ανακαλύπτετε όλους τους μοναδικούς προορισμούς εδώ: http://myroadtrip.gr/