Πομπηία: Η αρχαία πόλη με τον σταματημένο χρόνο


Ο χρόνος για την Πομπηία σταμάτησε, όταν η έκρηξη του Βεζούβιου καταπλάκωσε την αρχαία πόλη...
Η Πομπηία έγινε πασίγνωστη παγκόσμια μετά από το φρικτό γεγονός όπου η πόλη θαύτηκε κάτω από την μανία της ηφαιστειακής τέφρας.
Σήμερα, το γεγονός αυτό, έχει κάνει την Πομπηία έναν προορισμό όπου εκατομμύρια κόσμου συρρέουν με δέος για να το δουν....


Ιστορικά στοιχεία για την Πομπηία

Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.

Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός, που συντάραξε την ωραία και πλούσια αυτή πόλη. Αλλά ο σεισμός αυτός δεν ήταν παρά το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της. Πράγματι λίγα χρόνια αργότερα, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη.


Το ιστορικό της καταστροφής: 


Για μήνες το ηφαίστειο του Βεζουβίου βρυχάται και εν τέλει εκρήγνυνται στις 24 Αυγούστου 79 μ.Χ., . Εικόνες αποκάλυψης συνέβησαν ενώ η μανία της λάβας δεν άφησε τίποτα στο πέρασμα της.
Η έκρηξη του Βεζουβίου πήρε μαζί της για πάντα την πόλη της Πομπηίας, αφανίζοντας την.

Από την έκρηξη, Ηφαιστειακά υλικά, τέφρα και θερμά κύματα έπληξαν την πόλη. Σύμφωνα με τις έρευνες οι κάτοικοι της Πομπηίας «ψήθηκαν» από θερμά και τοξικά κύματα αέρα, σύμφωνα με νέες μελέτες. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου η πόλη έφτασε στους 300 βαθμούς Κελσίου Θερμοκρασία ικανή να σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε κλάσματα του δευτερολέπτου... 

Ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Giuseppe Mastrolorenzo επισημαίνει στο National Geographic ότι ο Βεζούβιος που βρισκόταν περίπου δέκα χιλιόμετρα από την Πομπηία, έκανε 6 διαδοχικές πυροκλαστικές εξάρσεις με αποτέλεσμα θερμά κύματα να αγκαλιάσουν το έδαφος, ενώ παράλληλα ο αέρας μετέφερε τοξικά αέρια και τέφρα....
Οι σοροί των αρχαίων Ρωμαίων βρέθηκαν ανέπαφες στις θέσεις. Εκεί που τους βρήκε ο θάνατος Οι περισσότεροι από του εκατοντάδες θανάτους, προήλθαν κατά τη διάρκεια του τέταρτου θερμού κύματος. Τα θύματα υπέστησαν θερμικά σοκ με αποτέλεσμα να προκληθεί άμεση νεκρική ακαμψία η οποία ευθύνεται για την παραμορφωμένη στάση με την οποία βρέθηκαν τα περισσότερα σώματα.  Υπολογίζεται επίσης ότι περισσότερα από 2.000 άτομα τάφηκαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία.


Η "εκταφή" της Πομπηίας:


Για 17 αιώνες, η αρχαία πόλη της Πομπηίας, παρέμεινε σφραγισμένη κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα με το χρόνο σταματημένο. 

Πρώτη ανακάλυψη τμήματος της Πομπηίας έγινε το 1592, τυχαία, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα που βρίσκεται εκεί κοντά.
Το 1748 άρχισαν οι πρώτες ανασκαφές όπου βήμα βήμα αποκαλύφθηκε ολόκληρη η πόλη καθώς και οι σοροί των θυμάτων όπου οι αρχαιολόγοι γέμισαν με γύψο στις ανθρώπινες κοιλότητες. Έτσι φαίνεται ανάγλυφο το σώμα, οι πτυχώσεις από τα ρούχα, ακόμη και οι εκφράσεις του προσώπου.
Οι ανασκαφές έφεραν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της. Διασώθηκαν, προστατευμένες απ' τη φθορά του χρόνου, όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια. 


Η Πομπηία σήμερα:


Σήμερα, η Πομπηία έχει ενταχθεί στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και δέχεται 25.000.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Μετά από τις ανασκαφές και αφού τμηματικά αποκαλύφθηκε η πόλη, δημιουργήθηκε μουσειακός χώρος. Το παλιό μουσείο της Πομπηίας καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς το 1943. Ξαναφτιάχτηκε το 1948 από τον Αμεντέο Μαιούρι. Έκλεισε μετά το σεισμό της Νάπολης το 1980. 

Μετά τον σεισμό του 1980, το μουσείο έκλεισε για 35 χρόνια και σήμερα τελικά άνοιξε ξανά, ως ένα μοντέρνο κέντρο επισκεπτών, με μια εικονική παρουσίαση των εκθεμάτων, αλλά και με τα αντικείμενα της προ-ρωμαϊκής κουλτούρας της Πομπηίας, το ιερό της Πομπηίας και ένα νέο βιβλιοπωλείο.


Τα εκθέματα της περιοχής και το σύνολο της πόλης προκαλούν δέος. Η "νεκρόπολη" της Πομπηίας είναι ζωντανή και σε αυτήν μπορείτε να δείτε ανέπαφα από τον χρόνο τα κτίρια, τους κατοίκους και την καθημερινότητα της....

Το ταξιδιωτικό γραφείο My Road Trip, διοργανώνει πολυήμερες εκδρομές στην Ιταλία, στις οποίες μαζί με άλλους προορισμούς (ΕΡΚΟΛΑΝΟ ΝΑΠΟΛΙ ΑΚΤΗ ΜΑΛΦΙ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΛΟ) θα επισκεφθούμε το μοναδικό μνημείο της Πομπηίας.Ελάτε και εσείς μαζί μας!
Μείνετε συντονισμένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του ταξιδιωτικού γραφείου My Road Trip για να ανακαλύπτετε όλους τους μοναδικούς προορισμούς εδώ: http://myroadtrip.gr/