Εκδρομή στο Πήλιο, το Βουνό των Κενταύρων!


Ξακουστό και ως το Βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο έχει κερδίσει επάξια, και όχι αδίκως τον τίτλο ενός από τους πιο όμορφους και γραφικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Υψώνεται βορειοανατολικά του Βόλου και αποτελεί ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό!

Πήλιο το βουνό των τεσσάρων εποχών


Καταπράσινα, πυκνόφυτα δάση και πλαγιές, γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου και παραδοσιακά χωριά συνθέτουν το πανέμορφο, γεμάτο αντιθέσεις τοπίο του Πηλίου! Το Πήλιο δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα για όλες τις εποχές του χρόνου: 
Από παραθαλάσσια ψαροχώρια με νησιώτικη αύρα, σε χαρακτηριστικούς για την αρχιτεκτονική τους πηλιορείτικους οικισμούς, γεφύρια, τρενάκια και γιγάντιους υπεραιωνόβιους πλατάνους, το τοπίο μπορεί να ικανοποιήσει τον επισκέπτη 365 μέρες τον χρόνο!


Ο μύθος του Πηλίου


Στο Πήλιο λοιπόν, σύμφωνα με το μύθο, έμεναν οι Κένταυροι (πλάσματα μισό άλογο, μισός άνθρωπος). Ενώ τα καλοκαίρια, στο Πήλιο μετέβαιναν και οι Θεοί του Ολύμπου και επέστρεφαν στον Όλυμπο τον χειμώνα. 

Τα χωριά του Πηλίου


70 είναι τα χωριά και οι οικισμοί του Πηλίου. Χαρακτηριστικό τους είναι η γνωστή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, οι κατάφυτες πλαγιές, οι χρωματικές αντιθέσεις, τα αρώματα και οι γεύσεις ικανά να συγκινήσουν και τις 5 σας αισθήσεις! Τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου είναι η Μακρυνίτσα, η Πορταριά και η Τσαγκαράδα:

Μακρυνίτσα 

Χαρακτηρισμένη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως το «Μπαλκόνι του Πηλίου» λόγω της απίστευτης θέας που προσφέρει η κεντρική της πλατεία στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, η Μακρινίτσα, κτισμένη αμφιθεατρικά, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που απέχει 17 χιλιόμετρα από τον Βόλο.

Στην Μακρινίτσα γυρίστηκε η ταινία της Φίνος Φίλμ, "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά". και η Αλίκη Βουγιουκλάκη την έβαλε στην καρδιά της!

Στα αξιοθέατα της Μακρινίτσας συγκαταλέγονται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, μεγαλόπρεπα αρχοντικά, το αρχοντικό Τοπάλη στο οποίο στεγάζεται το μουσείο Λαϊκής τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου (πληροφορίες εδώ: http://dimosvolos.gr/makrinitsa).


Πορταριά 

Η Πορταριά λόγω της γεωγραφικής της θέσης (βρίσκεται στους πρόποδες του Πηλίου), αποκαλείται η «κυρία επί της υποδοχής». Και η Πορταριά είναι ένας παραδοσιακός οικισμός κτισμένος σύμφωνα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, ενώ υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο του Πηλίου

Στα αξιοθέατα της Πορταριάς συγκαταλέγονται νεοκλασικά αρχοντικά, η Κεντρική Πλατεία "Μελίνας Μερκούρη" όπου εκεί βρίσκονται τα απομεινάρια του ξενοδοχείου «Θεοξένεα», που θεωρούνταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο των Βαλκανίων, η Πλατεία Ταξιαρχών με το πέτρινο εκκλησάκι, και το Μουσείο Κομπολογιού (πληροφορίες εδώ: http://www.komboloi.gr/index2.htm )

Τσαγκαράδα

Ίσως από τους διασημότερους προορισμούς του Πηλίου, η Τσαγκαράδα είναι το αγαπημένο χωριό καλλιτεχνών και σοφιστικέ τύπων, λόγω των ιδιαίτερων παροχών που έχει να δώσει στον επισκέπτη. 
Είναι αραιοκτισμένη και αποτελείται από 4 συνοικίες την Αγία Παρασκευή (το κέντρο του χωριού), τους Αγίους Ταξιάρχες (η πιο παλιά συνοικία), τον Άγιο Στέφανο και την Αγία Κυριακή.

Στα αξιοθέατα της Τσαγκαράδας συγκαταλέγονται  αρχοντικά και νεοκλασικά, γραφικές εκκλησίες, ο πλάτανος των 1000 ετών στην συνοικία της Αγίας Παρασκευής, η Νανοπούλειος Σχολή, η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή κοκ. Περισσότερες πληροφορίες για την Τσαγκαράδα μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.tsagarada.gr

Γεύσεις του Πηλίου


Ξακουστή είναι γενικότερα η ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, για της πληθωρικές της γεύσεις. Σtα παραδοσιακά προϊόντα του Πηλίου θα βρείτε γλυκά κουταλιού, λικέρ φρούτων, μαρμελάδες, σπιτικές χυλοπίτες και τραχανά, μέλι,  βασιλικό πολτό, τυρί και γάλα.

Στο ταξιδιωτικό γραφείο My Road Trip, αγαπάμε το γραφικό Πήλιο το βουνό των Κενταύρων και διοργανώνουμε συχνά διήμερες εκδρομές και πολυήμερες εκδρομές σε συνδυασμό με πανέμορφους προορισμούς!