Σπήλαια Διρού: από τα ομορφότερα σπήλαια του κόσμου


Η φύση για άλλη μια φορά ξεπερνά και τον πιο θαυμαστό αρχιτέκτονα και τον πιο ξακουστό ζωγράφο με την θαυμαστή δημιουργία του Σπηλαίου Διρού!

Από τα κορυφαίας ομορφιάς σπήλαια παγκόσμια, είναι τα Σπήλαια του Διρού. Στη δυτική ακτή της Λακωνικής χερσονήσου, στον 'Ορμο του Διρού, βρίσκεται το ξακουστό για την σπάνια ομορφιά του Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού. Πρόκειται για την υπόγεια κοίτη του ποταμού Γλυφάδα, που εκβάλλει στη θάλασσα αφού σχηματίσει μικρές λίμνες μέσα στη γη της Μάνης.

Η ξενάγηση στο Σπήλαιο Διρού

Η ξενάγηση στο σπήλαιο του Διρού, γίνεται ως επί το πλείστον με βαρκούλες. Η διαδρομή είναι 1,5 χλμ. από τα οποία τα 300 είναι με τα πόδια.

Μπαίνουμε στην είσοδο του σπηλαίου και κατηφορίζουμε προς τις βαρκούλες, το θέαμα είναι απόκοσμο και μυστηριακό. Μπαίνουμε στην βάρκα (συνήθως ανά 8 άτομα) και αρχίζουμε να νιώθουμε μια κάποια ανησυχία γι' αυτή την επίσκεψη στον… κάτω κόσμο!

Η ξενάγηση ξεκινά και διασχίζουμε με την βάρκα τις "αίθουσες" του σπηλαίου όπου οι παραστάσεις των φωτισμένων σταλαγμιτικών σχηματισμών παρατηρούμε τις παραστάσεις του "Μανδύα του Ποσειδώνα, της Νεκρής Πολιτείας, του Σταυροδρομίου με τις Νηρηίδες, το Λευκό Αρκουδάκι, το Πέλμα του Ποσειδώνα, τη Κρεμασμένη Αλεπού, το πέτρινο δάσος".

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και αποστομωτικό καθώς είναι απίστευτο το πως η φύση δημιούργησε τόσο αρμονικά όλες αυτές τις παραστάσεις.

Ο "Μεγάλος Ωκεανός" είναι μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του σπηλαίου με μήκος 160 μ. και ύψος 30 μ. Εκεί είναι που ανατριχιάζουμε καθώς για μοναδική φορά το βάθος των υδάτων είναι μεγάλο και νοιώθουμε μια ρίγη να μας διαπερνά. Τέλος αποβιβαζόμαστε από τα βαρκάκια και διασχίζουμε τα τελευταία 300 μέτρα του σπηλαίου ανάμεσα σε πολύχρωμους σταλακτίτες.

Ανεβαίνουμε μερικά σκαλοπάτια και βγαίνουμε στην επιφάνεια της γης όπου το φως του ήλιου μας τυφλώνει ενώ η παραλία του Διρού μας μαγεύει με τα σμαραγδένια νερά της.

Ιστορία

Η απαρχές του σπηλαίου είναι πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες, σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το νερό μέσα είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα.  Η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν γνωστή στου ντόπιους από το 1900, ενώ εξερευνήθηκε πρώτη φορά το 1949 από τους ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννη και 'Αννας Πετροχείλου. Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα, ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα! Παρότι μέχρι τώρα έχουν εξερευνηθεί περισσότερα από 10.000 τ.μ. στοών, θαλάμων και αιθουσών, το μήκος των επισκέψιμων διαδρόμων του σπηλαίου είναι μόνο 3100μ, εκ των οποίων μόλις τα 300μ. είναι χερσαία.


Το Ταξιδιωτικό Γραφείο My Road Trip διοργανώνουμε ανά τακτά διαστήματα επισκέψεις στο εκπληκτικό Σπήλαιο του Διρού, σε πολυήμερες εκδρομές, σε συνδυασμό και με άλλους εξαιρετικούς προορισμούς όπως το Γύθειο, η Μονεβασιά, η Νεάπολη κλπ.

Μείνετε συντονισμένοι στην επίσημη ιστοσελίδα μας ή βρείτε μας στο Facebook.