Extreme δραστηριότητες: Rafting!!!



Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες του My Road Trip, είναι το Rafting. Κι αυτό φαίνεται από τις εκατοντάδες φορές που πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη εκδρομή, είτε σε μορφή ημερήσιας απόδρασης, είτε σε διήμερη, ή τριήμερη εκδρομή, σε πολλά ποτάμια ανά τη χώρα.

  • Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά: Τί ακριβώς σημαίνει «Rafting»;


Aρχικά, η λέξη «rafting” προέρχεται από το αγγλικό «raft», που σημαίνει σχεδία. Η σχεδία είναι το φουσκωτό σκάφος, στο οποίο επιβιβαζόμαστε για την πραγματοποίηση της δραστηριότητας, το οποίο είναι ειδικά διαμορφωμένο για να διατηρεί τη σταθερότητά του σε ποικίλες μορφές ποταμού, καθώς και για να ικανό να επιπλεύσει ακόμη και σε μερικά εκατοστά νερού! Φυσικά, χάρη στη σχεδίαση του εσωτερικού του, είναι σχεδόν αδύνατο να τρυπήσει, ή να βουλιάξει, αφού αποτελείται από πολλά στρώματα αεροθαλάμων, που του επιτρέπουν να είναι ασφαλές και να παραμένει ακέραιο ακόμη και σε συνθήκες σύγκρουσης σε βράχους κλπ.


  • Στη δραστηριότητα τώρα:


Το Ράφτινγκ είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα, όπως προαναφέραμε. Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Όπως όλα τα σπορ περιπέτειας έτσι και το ράφτινγκ έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας συνεπώς και κάποιους κανόνες ασφαλείας.
Σαφώς οι ποταμοί που επιλέγονται για την πραγματοποίηση της δραστηριότητας από το My Road Trip, είναι βαθμού δυσκολίας που να εξυπηρετούν όλους τους συμμετέχοντες ανεξαρτήτως εμπειρίας, και φυσικά με την απαραίτητη «δόση αδρεναλίνης» που απαιτείται από μία τέτοια εκδρομή!



  • Πού μπορώ να κάνω rafting;


Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε ποτάμι πληρεί τις προδιαγραφές για το άθλημα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει το απαραίτητο φάρδος, τον απαραίτητο όγκο νερού που απαιτείται για την πλεύση της σχεδίας, και φυσικά την ιδανική υποβρύχια μορφολογία εδάφους, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος.
Η χώρα μας έχει αμέτρητα τέτοια ποτάμια, κοντά, ή και πιο μακριά από την Αθήνα, ιδανικά να προσφέρουν στιγμές άπλετης διασκέδασης και απόδρασης στη φύση. Άλλα με πιο βραχώδη μορφή, άλλα ντυμένα με αποστομωτική χλωρίδα, περνώντας από πανέμορφα δάση, σπηλιές, κάτω από δέντρα, δίπλα από καταρράκτες κλπ.



  • Πάμε μόνοι μας;


Όχι. Όπως όλα τα extreme sports, η διοργάνωση και η πραγματοποίησή τους οφείλει να καλύπτει όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, να διεξάγεται με πιστοποιημένους οδηγούς, και φυσικά  σε συνεργασία με ειδικές σχολές δραστηριοτήτων, που θα μας παρέχουν όλο τον απαραίτητο, υψηλής ποιότητας ειδικό εξοπλισμό, όπως ειδικές στολές neoprene, κράνη, σωσίβια και φυσικά τα σκάφη.

  • Όλα τα ποτάμια είναι ίδια;


Εννοείται πως όχι.. Ο κάθε ποταμός είναι τελείως διαφορετικός από κάποιον άλλο. Από το μήκος τους, τη μορφολογία τους, την κλίση, τα εμπόδια κατά μήκος της διαδρομής (βράχια κλπ), τον όγκο νερού ανά εποχή, και φυσικά το βαθμό δυσκολίας τους, που βασίζεται στο συνδυασμό όλων των παραπάνω. Οι βαθμοί δυσκολίας έχουν ώς εξής:

-Βαθμός 1: Πολύ μικρές άγριες περιοχές, ενδέχεται να απαιτούν μερικούς ελιγμούς. (Επίπεδο: Πολύ Βασικό)

-Βαθμός 2: Λίγο άγριο νερό, ίσως μερικούς βράχους, ενδέχεται να απαιτηθούν κάποιοι ελιγμοί (Επίπεδο: βασική δεξιότητα κωπηλασίας)

-Βαθμός 3: Μικρά κύματα κατά τη ροή με αφρό, ίσως να υπάρχει μικρή απότομη πτώση , αλλά κανένα σημαντικό κίνδυνο. Ενδέχεται να απαιτήσει σημαντικούς ελιγμούς. (Επίπεδο: εμπειρία στη κωπηλασία)

-Βαθμός 4: Μεσαία κύματα κατά τη ροή με αφρό, ίσως να υπάρχουν και βράχια, ίσως μια σημαντική απότομη πτώση. Ενδέχεται να απαιτηθούν μερικοί απότομοι ελιγμοί (Επίπεδο: Προχωρημένη εμπειρία σε κύματα με αφρό)

-Βαθμός 5: Μεγάλα κύματα κατά τη ροή με αφρό, μεγάλο όγκο, με ύπαρξη μεγάλων βράχων και κινδύνων. Ενδέχεται να υπάρχουν μεγάλες πτώσεις, όπου απαιτούνται ακριβείς ελιγμοί. (Επίπεδο: προηγμένη εμπειρία σε κύματα με αφρό)

-Βαθμός 6: Η Κατηγορία 6 θεωρείται ότι είναι επικίνδυνη και σε καμία περίπτωση ασφαλής. Οι Rafters πρέπει να αναμένουν να συναντήσουν σημαντικές αναταραχές, τεράστια κύματα, τεράστιους βράχους και πολλούς κινδύνους. Οι πτώσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές και να μη μπορεί η βάρκα και ο εξοπλισμός να τις αντέξουν. Η διάσχιση ποταμού κατηγορίας 6 έχει δραματικά αυξημένη πιθανότητα να καταλήξει σε σοβαρό τραυματισμό σε σύγκριση με τις μικρότερες τάξεις. (Επίπεδο: Η επιτυχή ολοκλήρωση κατάβασης ποταμού κατηγορίας 6 χωρίς σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο ευρέως θεωρείται ότι είναι θέμα μεγάλης τύχης ή εξαιρετικής ικανότητας)

Το My Road Trip φροντίζει πάντα να επιλέγει βαθμούς δυσκολίας κοντά στο 3, κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια, και τη δυνατότητα συμμετοχής ατόμων χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο άθλημα, αλλά φυσικά χωρίς να αφαιρεί τη λέξη «extreme”, από το «extreme sport”. Εξάλλου, θέλουμε να κάνουμε rafting.. Όχι βαρκάδα…



  • …Τιμούλα;;; Να πουλήσω το νεφρό μου…;


Όπως όλες οι δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, έτσι και η συγκεκριμένη κοστίζει «κάτι παραπάνω», αν επιλέξει κάποιος να την πραγματοποιήσει μόνος του. Ο εξοπλισμός είναι ακριβός, τα σημεία είναι συνήθως δύσκολα στην πρόσβαση και μακρινά, και φυσικά χρειάζεται ειδική άδεια για πραγματοποιηθεί.

Εδώ έρχεται το τουριστικό γραφείο My Road Trip, που με την εμπειρία και τις αποκλειστικές συνεργασίες του έχει εξασφαλίσει  τις καλύτερες τιμές πανελληνίως για τη συμμετοχή σε αντίστοιχες δραστηριότητες, κάτι που εξυπηρετεί είτε μεμονωμένα άτομα, είτε μεγαλύτερες παρέες να λάβουν μέρος, χωρίς να ανησυχούν για όλα τα παραπάνω, ακόμη και για τη μετάβαση, αφού ακόμη και αυτή μπορεί να κοστίζει αρκετά.

Με πολύ μικρό αναλογικό κόστος λοιπόν (ακόμη και 50% μιρκότερο σε πολλές περιπτώσεις!), μας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουμε κάτι «έξω από τα νερά μας», κάτι που θα δώσει λίγο χρώμα στην καθημερινότητά μας, θα μας φιλοξενήσει για λίγο στη φύση, και θα ανεβάσει το επίπεδο αδρεναλίνης, και κατ’επέκταση, ακόμη και το επίπεδο ζωής μας.


Εξάλλου αν κάτι δίνει αξία στην ποιότητά της, είναι το διαφορετικό, το άγνωστο, και αυτό που ίσως θαυμάζεις σε μία φωτογραφία! Μη μένεις αμέτοχος σε όμορφες εικόνες, ή σε περιγραφές φίλων και γνωστών σου που το έχουν δοκιμάσει. Γίνε μέρος τους! Με εμάς, μπορείς.