Μικρά παιδιά στο πούλμαν: ΠΟΤΕ αγκαλιά!



Με αφορμή πολλές ερωτήσεις όπως: "αν πάρω το παιδί αγκαλιά θα χρεωθώ θέση;" , μας δώσατε έναυσμα για τη δημιουργία αυτού του σύντομου, για άλλους αυτονόητου, αλλά σίγουρα απαραίτητου για τους ταξιδιώτες και εκδρομείς μας, άρθρο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν!



Όλα τα σύγχρονα τουριστικά λεωφορεία είναι εξοπλισμένα με καθίσματα που είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με εκατοντάδες διατάξεις ασφαλείας, ώστε να περάσουν τους απαραίτητους ελέγχους πρίν την επίσημη κυκλοφορία τους. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά η κατασκευή καθίσματος πούλμαν ακολουθείται από ελέγχους για την ποίοτητα και τα υλικά κατασκευής τους, μέχρι και τις μοίρες που κάθεται σε αυτό ο επιβάτης, ακόμη και το ύψος που είναι τοποθετημένα σε σχέση με το πάτωμα κλπ. Το ίδιο και ισχύει και για τις ζώνες, με τις οποίες εννοείται πως απαιτείται να είναι εφοδιασμένο βάσει νόμου, οι οποίες είναι επίσης κατασκευασμένες ακολουθώντας αντίστοιχες Ευρωπαϊκές οδηγίες ασφαλείας. Σε αυτό οφείλεται και η πολύ υψηλή τιμή τους σε περίπτωση αλλαγής ή φθοράς για έναν ιδιοκτήτη, αν και αυτό δεν αφορά τους αναγνώστες ευθέως (αλλά δικαιολογεί την ανησυχία ενός οδηγού ή ιδιοκτήτη, όταν αυτός ζητά ευγενικά λίγη "προσοχή" σε περίπτωση κατανάλωσης φαγητού ή ποτών, που κανονικά δεν προβλέπεται εντός του πούλμαν).

Και εδώ έρχεται η ερώτηση λοιπόν... Να πάρω το παιδί αγκαλιά "για να χωρέσουμε", ή "για να μήν πληρώσω"? Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Oχι! Ποτέ!

Ένα παιδί σε ένα πούλμαν, όπως βασικά και σε οποιοδήποτε άλλο όχημα, ακόμη και σε ΙΧ αυτοκίνητο, οφείλει να κάθεται στη θέση που έχει σχεδιαστεί για τον επιβάτη, και φυσικά να έχει δεμένη τη ζώνη του καθ'όλη τη διάρκεια κίνησης του οχήματος, όπως φυσικά και υπόλοιποι επιβάτες. Πόσο μάλλον στην περίπτωση ενός μικρού παιδιού, που σίγουρα έχει λίγο πιό "απρόβλεπτες" αντιδράσεις, θα "βαρεθεί" λίγο ευκολότερα, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερο από έναν ενήλικα την επιθυμία να κινηθεί, να γυρίσει στο κάθισμα και να παίξει, όπως είναι απόλυτα φυσικολογικό. Κάτι που καθιστά απαραίτητο να τηρούνται οι ανωτέρω κανόνες ασφαλείας.






Το χειρότερο πιθανό σενάριο: "Παιδί στην αγκαλιά".


Σε περίπτωση απότομου ελιγμού ή φρεναρίσματος έχουμε όλοι παρατηρήσει ότι η δύναμη με την οποία "ερχομαστε όλοι μπροστά" είναι πολύ μεγάλη. Σκεφτείτε ότι ακόμη και σε ένα λεωφορείο πόλεως, αν ο οδηγός φρενάρει λίγο πιο πολύ είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στο μπροστινό κάθισμα.
Φανταστείτε λοιπόν, ανάμεσα στο κάθισμα, και το βάρος μας σαν ενήλικες, να υπάρχει ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ! Το κεφαλάκι του, το χέρι του, και ο κορμός του... Ο τεράστιος κίνδυνος, αν και αυτονόητος για κάποιους, δεν αναγνωρίζεται από μεγάλη μερίδα επιβατών παραδόξως...




Ένα τουριστικό γραφείο λοιπόν, είναι υποχρεωμένο να τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ακόμη κι αν αυτό μπορεί να μήν αρέσει σε κάποιους που "έχουν συνηθίσει αλλιώς", ή "το τάδε γραφείο δεν έχει πρόβλημα", για να χωρέσει 1-2 παραπάνω άτομα στο πούλμαν, ή να εξυπηρετήσει τον επιβάτη ώστε να μην χρεωθεί θέση. Το τάδε γραφείο λοιπόν, ρισκάρει άμεσο τραυματισμό επιβατών, οπότε το "πρόβλημα" είναι πολύ μεγαλύτερο απ'ότι φαίνεται... Ακόμα και στην "εκπαίδευση" του ταξιδιώτη, που απαρτίζεται άμεσα από την αρτιότητα του εκάστοτε γραφείου-διοργανωτή.



Και το μωρό; Πώς θα κάτσει στο κάθισμα;



Aπλό! Όπως και στο αμάξι σου!!! Αν είσαι από τους ανθρώπους που αφήνουν το μωρό στο πίσω κάθισμα, ή που το παίρνεις αγκαλιά μπροστά, η απάντηση δεν σε αφορά... Αλλά αν είσαι από τους έχοντες λίγη παραπάνω απλή λογική, και τοποθετείς στο αυτοκίνητό σου ειδικό καθισματάκι που προσαρμόζεται στο κάθισμα του οχήματός σου, τότε η απάντηση νομίζω ότι έγινε πολύ ξεκάθαρη: Όπως εκεί, έτσι και στο πούλμαν! Εφόσον έχεις μωρό, έχεις και καθισματάκι ειδικά σχεδιασμένο για την ηλικία που βρίσκεται το αγγελάκι σου.. Πάρτο λοιπόν στην εκδρομή σου, τοποθέτησέ το όπως προβλέπεται στο κάθισμα του πούλμαν, και φύγαμε για to όμορφο ταξίδι μας. Τόσο απλά!



Το τουριστικό γραφείο My Road Trip από την αρχή της λειτουργίας του ακολουθεί πιστά τις παραπάνω αρχές, όντας πάντοτε πλήρως αναλυτικό για τους λόγους που ακόμη και τα μικρά παιδάκια οφείλουν να κάτσουν στη θεσούλα που τους αναλογεί.

Η ασφάλεια όλων, και πολύ περισσότερο των παιδιών είναι το λιγότερο υποχρέωση του γραφείου.. Ακόμη κι αν κάποιος παρεξηγηθεί, ή αποφύγει να έρθει μαζί μας για να μή χρεωθεί τη θέση, εμείς δεν θα ρισκάρουμε ΠΟΤΕ τον τραυματισμό του παιδιού σας. Σαν να ήταν το δικό μας παιδί. Ξεκάθαρα.